Start Omhoog Rasbeschrijving Onze honden Hoe het begon 1e Nest A-nest B-nest C-nest D-nest E-nest F-nest G-nest Fokplannen Uitslagen In memoriam Fotogalerij Links


MDR1-defect

Defect gen

Al sinds de jaren 80 is het bekend dat bij veel Collies vergiftigingsverschijnselen zichtbaar waren na toediening van het ontwormingsmiddel Ivermectine, in duidelijk lagere doseringen dan bij andere hondenrassen.

In 2003 is ontdekt dat dit wordt veroorzaakt door een mutatie in een gen. Dit (Multi Drug Resistance) gen zorgt voor de productie van een transporteiwit, dat onder andere in de bloedhersen-barriere zorgt voor het buiten de hersenen houden van bepaalde geneesmiddelen en toxinen. Als dit eiwit ontbreekt kunnen stoffen uit het bloed, die normaliter niet in hersenweefsel binnendringen, in de hersenen komen en ernstige neurologische verschijnselen veroorzaken, zelfs leidend tot de dood.

Met het huidige kennisniveau nemen we aan dat voor de betreffende honden in het normale bestaan niet gevreesd hoeft te worden. Als een hond gezond is hoeven er geen voorzorgs-maatregelen genomen te worden. Echter het is bekend dat het gebruik van bepaalde medicinale substanties problemen kan geven. Het kan zelfs tot de dood leiden.

Het Veterinary Clinical Pharmacology Laboratory (VCPL) van het College of Veterinary Medicine van Washington State University publiceert op haar webpagina de meest recente ontwikkelingen in het farmacologisch onderzoek op het gebied van "Multidrug Resistance" in Amerika.  http://www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/#Drugs

Klik hier voor een overzicht van risico (genees)middelen

Genetisch onderzoek

De uitslagen kunnen zijn:

MDR1 + / + :
Het defect MDR1 nt230 (del4) is niet gevonden. Gebaseerd op de huidige informatie is er een functioneel MDR1 -transport systeem. Er hoeven geen speciale voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Bijwerkingen ten gevolge van andere oorzaken kunnen niet worden uitgesloten.

Voor MDR + / -:
De hond is heterozygoot drager van het defect MDR1 nt230 (del4). Het defect is alleen geŽrfd van de ene ouder en kan worden overgeŽrfd. Het kan leiden tot een verhoogde kans op bijwerkingen van geneesmiddelen bij een behandeling met cytostatica en macrocyclische lactonen (in hoge dosis).

Voor MDR1 -/ - :
De hond heeft homozygoot defect van het MDR1 nt230 (del4). Een functioneel MDR1 - transport- systeem ontbreekt in de bloed- hersenbarriŤre, lever, nieren, de placenta, en de hematopoietische stamcellen. Het defect werd geŽrfd van beide ouders en kan worden overgeŽrfd. Bepaalde medicijnen moeten niet worden gebruikt.

Bron: http://www.vetmed.uni-giessen.de/pharmtox/mdr1_defekt/befund.php

 
Copyright © 2018 Korthaarcollies van Balingshoek
Laatst bijgewerkt: 24 april 2018